2014-01-19

Mărimea porțiilor

Mărimea porțiilor contează, cu aceasta este de acord toată lumea. 

Ar fi însă teribil de plictisitor și stresant să cântărești tot ce mănânci, tot timpul.

O găselniță grozavă a dietelor de slăbire și menținere a fost să se sugereze mărimea porției prin comparaţie cu alte obiecte din lumea înconjurătoare: o porție de carne = cât un pachet de cărți de joc, o porție de paste = cât o minge de tenis , o porție de legume = cât încape într-o cană, un cartof = cât un șoarece de calculator etc.

Dar... Avem în mod sigur șoareci de calculator de dimensiuni diferite, dacă îi mai avem, și o colecție de căni si boluri de toate dimensiunile posibile. 
Așa că, la început de dietă,  trebuie sa-ți  alegi recipientele și metodele proprii cu care să măsori porțiile.

Eu folosesc urmatoarele recipiente:
1 cană = 250 ml
4 căni = 1 l
1 pahar = 150 ml
1 bol = 375 ml (o cană și jumătate)
1 lingură = 3 lingurițe
1 lingură = 15 ml



Vegetale: 1 bol sau cat incape în 2 palme
Carne: cât jumatate din palma sau 100g
Pește: cât o palma
Brânză albă: cat 2 degete mari
Svaiter: cât un deget mare
Lactate: 1 iaurt mic sau o cana de lapte/ kefir
Paine: 1 felie de 25 – 30 g
Paste, orez si alte cereale: cat incape in palma sau 1/3 bol.
Leguminoase: 1/3 bol 

Alune, nuci, fistic etc: cat incape in palma. Cam 20 de alune.
Vin, bere: 1 pahar daca esti F, 2 pahare daca esti B, dar nu in fiecare zi 
Băuturi tari sau dulci: cât mai rar și numai o gură
Dulciuri: in limita a 100 calorii pe zi, dar nu in fiecare zi. De preferinta, ciocolata neagră, 3 tablete mici.
Fructe: 1 măr, 1 mandarină, 4 caise, un strugure cât palma, o cană de vișine sau zmeură, o cană de pepene galben, cam pe aici.


Porțiile par teribil de mici, dar nu te speria. Dacă urmezi o dietă corectă, îți ajung, nu mori de foame și te vei simți chiar mult mai bine. Afli mai multe detalii în cartea Dr. Agatston, despre dieta South Beach. Se găsește încă în librării și nu costă chiar asa de mult. Eu am cumpărat-o de aici la promotie.
Un mod rapid de a rezolva porționarea este să aranjezi mâncarea pe farfurie după schema: 
 - un sfert de farfurie,  proteine, 
 - un sfert de farfurie, cereale sau leguminoase, 
 - o jumatate de farfurie,  vegetale. 

De exemplu, 1 porție de carne  (nu uita, o jumătate de plamă), o grămăjoară de dimensiuni similare de "balast" (orez, cartofi, paste sau boabe) și  2 grămăjoare mai mari de legume proaspete. 


Aranjează-ți artistic mancarea pe farfurie, ca la restaurant, mănîncă încet și suplimentează cu altceva, numai dacă îți mai este foame. Dacă poți, așteaptă un pic înainte de a te repezi să umpli din nou farfuria.  Creierul tău are nevoie de timp pentru a digera informațiile primite de la restul organismului și de a decide dacă mai este nevoie de combustibil.
Este o idee  bună și pentru vacanțele tale all-inclusive. Te ajută să depășești sindromul  găina-în-grămadă.





No comments:

Post a Comment